dilluns, 29 de desembre del 2014

Jane Eyre


Autor/a: Charlotte Bronte
Editorial: Alba Editorial
Any de la publicació: 1999
Pàgines: 696
Gènere: Narrativa
Llengua disponible: Espanyol




Jane Eyre és una nena orfe. La seva custòdia se l'ha quedat la seva tia política, una dona poc afectuosa i que no tolera la Jane.

La seva tia decideix portar-la a un orfenat (miserable) perquè així ja no haurà de cuidar-la més.

La vida en aquest orfenat serà penosa.El director i tresorer de l'orfenat, el senyor Brocklehurst (en una de les seves poques visites), humilia la Jane obligant-la a pujar en un tamboret durant tot el dia i fins l'hora de sopar.
En aquest orfenat coneixerà a dues persones que la faran canviar de conducta: la senyora Temple i la Helen, una nena orfe.
A l'orfenat hi haurà una epidèmia de Tifus i per desgràcia moriran algunes nenes de l'orfenat. Després d'un temps, l'epidèmia anirà desapareixent i es començarà a investigar els motius del brot de Tifus.
La reputació del senyor Brocklehurts quedarà desprestigiada després de saber en quines condicions obligava a estar les nenes.
Després d'això, diverses persones ajudaran a augmentar la qualitat de vida de l'orfenat.
Jane passarà 8 anys més a l'orfenat i adquirirà coneixements com parlar en francès, tocar el piano, saber cusir... 

Amb divuit anys, Jane decideix que és hora d'independitzar-se i comença a anunciar-se com institutriu en els diaris.
Després d'uns dies, Jane rep una carta de la senyora Fairfax, la majordoma de la mansió Thornfield. Jane serà l'institutriu d'Adèle, filla d'una ballarina francesa i del que ara té la custòdia el senyor Rochester, l'amo de la mansió Thornfield.
La vida de Jane Eyre trontollorà en arribar a la mansió Thornfield. 

Aquesta novel.la és una delícia llegir-la. Et deixa amb les ganes de seguir llegint per a saber què li continua passant a la Jane. Et commou, els personatges te'ls creus, la història està molt ben explicada i molt ben executada.
L'escena entre Jane i Helen al llit és commovedora, els diàlegs que mantenen Jane i Rochester són profuns i aguds. Cap dels dos vol quedar malament davant de l'altre i es posen a prova i diuen el que pensen. 

Per molts adjectius bons que escrigui, em quedaré curta al descriure aquest llibre.
He gaudit molt d'aquesta novel·la, m'ha atrapat des de la primera pàgina. M'ho he passat realment bé llegint-la.

Vaig llegir Jane Eyre perquè en una pel.lícula van anomenar aquest llibre i en aquest moment em va picar la curiositat. 

Jane Eyre és una lectura imprescindible.

Frase extreta del llibre:

<<La sort ha reservat un racó per a vostè. De vostè depèn agafar amb la mà la fortuna que li ofereixen. Que ho faci o no, és discutible.>>

2 comentaris:

  1. Si t'ha agradat el llibre et recomano que et miris la pel·lícula dirigida per la Cary Fukunaga del 2011. Trobaràs múltiples versions, però el paper que fa en Fassbender com a Rochester és... et deixa sense paraules.^-^

    ResponElimina
    Respostes
    1. Benvinguda el blog Maria!
      Doncs ja la vaig veure aquesta pel.lícula ;-)
      Però personalment em va agradar més la versió que va fer la BBC en format de sèrie. I sí! Fassbender com a Rochester és, segurament, el que va salvar la pel.lícula.

      Elimina